HTML

Páncél György blogja

Páncél György vagyok, 24 éves budapesti lakos. 2008. január 14 és 2010. január 31 között a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában dolgoztam személyi segítőként egyfajta segédápolóként, most a Motiváció Alapítvány támogató szolgálatánál töltöm be korábbi munkakörömet, mellette jelenleg is Sopronba járok levelező tagozaton szociálpedagógia szak IV. évfolyamára illetve Budapesten a Pannon Kincstár Tanoda fogyatékkal élők gondozása elnevezésű képzésére és mindezek mellett készülök a diplomához elengedhetetlen középfokú nyelvvizsgára Angol nyelvből. A jogosítvány megszerzésébe is sokat fektetek már "csak" a forgalmi vizsga van hátra. Próbálom mellőzni a közszereplést igencsak kevés sikerrel. Továbbra is célom egy svédországi élet alapjainak a megteremtése. Küzdök az esélyegyenlőségért és integrációért a magam módján.

Friss topikok

Linkblog

Szakdolgozatom - fogyatékossággal élők sportolási lehetőségei, korlátai - Hipotézisek felvetése

2010.09.16. 22:52 :: gyurgyusz

Hipotézisek felvetése

Célom a szakdolgozatomban rávilágítani azokra a tényezőkre, feltételekre, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a sportolás feltételei biztosítva, adva legyenek a mozgássérült emberek számára, emellett a sport fontos lélektani, nevelői, szociális hatásainak létjogosultságának kiemelése illetve a paralimpia mozgató erejének fontosságára való figyelem felhívása. 

A következőkben felállítom hipotéziseimet, amelyeket a dolgozat előre haladtával tényekre, érvekre, szakirodalomra és tapasztalataimra támaszkodva bebizonyítok.

1, Az össztársadalmi értetlenség, a közöny hátterében az alapvető fogalmak értelmezési problémájából, a tapasztalat, interakciók hiányából, az integráció, inklúzió elmaradásából ered.

2, Az elsődleges szocializációs színtér a család illetve a szociális háttér a sportolási lehetőségeket behatárolja, meghatározza.

3, A mozgássérülés fajtája, súlyossági fokozata meghatározza a sportolás mikéntjét.

4, A másodlagos szocializációs színterek: iskolában, sport helyszínen végbemenő teljes integráció megvalósulása esetén a felnövekvő generáció elfogadóbb és megértőbb lesz.

5, Az inklúzió, a társadalom szemlélet váltásának egyik legfontosabb alaki kelléke.

6, A szabadidő helyes eltöltése a sportra nevelés és a mozgásigény kialakításának fontos eszköze.

7. A súlyosan sérült mozgássérültek esetében a kísérő és a segítő személye meghatározó a sportolás szempontjából (is).

8. Az infrastrukturális problémák, az akadálymentesítés hiánya, a segédeszközök elavultsága, és a közösségi tömegközlekedés katasztrofális helyzete veszélyezteti a mozgássérültek sportolási lehetőségeit.

9, A paralimpia mozgalom a példaképek állítása mellett a társadalmi elfogadás, a kiemelkedés meghatározó eszköze.

10,  A média szerepe meghatározó a sportolási szokás és szemlélet alakítása szempontjából (is) illetve a blogok és a youtube megjelenésével az épek és a fogyatékkal élők közti „szakadék” csökkenthető.

11, A politika a költségvetés megalkotása miatt meghatározza a parasport lehetőségeit, ezért a finanszírozás és a támogatás összege rendkívül meghatározó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://personalhelper.blog.hu/api/trackback/id/tr742301867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása