HTML

Páncél György blogja

Páncél György vagyok, 24 éves budapesti lakos. 2008. január 14 és 2010. január 31 között a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában dolgoztam személyi segítőként egyfajta segédápolóként, most a Motiváció Alapítvány támogató szolgálatánál töltöm be korábbi munkakörömet, mellette jelenleg is Sopronba járok levelező tagozaton szociálpedagógia szak IV. évfolyamára illetve Budapesten a Pannon Kincstár Tanoda fogyatékkal élők gondozása elnevezésű képzésére és mindezek mellett készülök a diplomához elengedhetetlen középfokú nyelvvizsgára Angol nyelvből. A jogosítvány megszerzésébe is sokat fektetek már "csak" a forgalmi vizsga van hátra. Próbálom mellőzni a közszereplést igencsak kevés sikerrel. Továbbra is célom egy svédországi élet alapjainak a megteremtése. Küzdök az esélyegyenlőségért és integrációért a magam módján.

Friss topikok

Linkblog

szakdolgozat kapcsán - kísérő, segítő jelentőssége, gondozási feladatok

2010.09.16. 23:13 :: gyurgyusz

Kísérő, segítő jelentősége, gondozási feladatok

A napi formát meghatározza, hogy aludt az éjjel és milyen lábbal kelt fel reggel az egyén. Az ellátásra szoruló mozgássérülteknél ez kiegészül, hogy a segítője éppen milyen hangulatban van. Az idegessége, feszültsége, vagy éppen öröme átragad a kliensre. A fokozatosság betartása a nagy versenyek napján még fontosabb, ne higgyük, hogy ő az éjjel (ha tud) nem fog forgolódni a holnapi naptól izgulván. Amennyiben a kísérő átvállalja vagy megfelelően bevonja a klienst az utazás szervezésébe, megtervezésébe, akkor aznap útjukat teheti nyugodtabbá és kizárólag a nagy eseményre koncentrálhat. Boccia verseny egy naptári évben nagyjából négy van, de nagyon nehéz az adott kategóriában szereplő versenyzők mellé segítőt találni és nem egy csata dőlt el az újonc segítőn, tudni kell ugyanis, hogy az előzetesen az ebbe a kategóriába sorolt versenyző a segédeszközt (hosszába félbevágott csövet) a segítő a kliens nonverbális jelzéseire (beszélni nem lehet) ülve egy meghatározott területen belül (ha kikerül a mezőből pont levonás) háttal a pályának helyezkedik el és a labdát az álla alá helyezi. A kezdőknek tehát elég nagy esély van a rontásra és konfliktus helyzetet teremthet, főleg, hogy az elfoglaltságok miatt egy héten, ha egyszer tudnak együtt edzeni az már sok.

A segítő feladata meg nemcsak a verseny idejére korlátozódik hiszen, a gondozási feladatok ellátása előtte és utána is végbe kell, hogy menjen. Ezt például az emberek többsége nem vállalja be, hiszen a legmagasabb szintű bizalom kell ahhoz, hogy valakit az intim szférájába beengedjen illetve az ún. „gátlások” levetkőzése. Egy három napos verseny során pl. sérülés specifikusan és ellátásra szorulásának milyenségéből adódóan, akár napi 8-16 órát is dolgozhat. Egy nehezen alvó izomsorvadásos kliens ennek okán egy éjszaka átlagosan fél óránként szól, hogy forgatni kellene, egy túlmozgásost napi 3x1 órán át etetni kellene vagy egy 140 kg-os klienst méretaránytalan ágyból kora reggel fáradtan kiszedni és késő este egyedül lefektetni, tehát egy komplex polihisztori feladatkörről beszélünk. Az elismerés és megbecsülés ismeretlen fogalom ezen a területen hiszen a  kliens ugyan hálás, de a sok lemondással járó feladatot egyéb irányból és formában nem ismerik el. A kiégés meg iszonyatos erővel csap le áldozataira, mert a pszichés hatások, a segítő szakma nehézségeinek feldolgozásában senki nem segít. A szülők helyzetébe nem tudom beleképzelni magam, de hihetetlenül becsülendőek azok, akik mindent megtesznek a minél teljesebb önálló élet biztosításához.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://personalhelper.blog.hu/api/trackback/id/tr712301931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása