HTML

Páncél György blogja

Páncél György vagyok, 24 éves budapesti lakos. 2008. január 14 és 2010. január 31 között a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában dolgoztam személyi segítőként egyfajta segédápolóként, most a Motiváció Alapítvány támogató szolgálatánál töltöm be korábbi munkakörömet, mellette jelenleg is Sopronba járok levelező tagozaton szociálpedagógia szak IV. évfolyamára illetve Budapesten a Pannon Kincstár Tanoda fogyatékkal élők gondozása elnevezésű képzésére és mindezek mellett készülök a diplomához elengedhetetlen középfokú nyelvvizsgára Angol nyelvből. A jogosítvány megszerzésébe is sokat fektetek már "csak" a forgalmi vizsga van hátra. Próbálom mellőzni a közszereplést igencsak kevés sikerrel. Továbbra is célom egy svédországi élet alapjainak a megteremtése. Küzdök az esélyegyenlőségért és integrációért a magam módján.

Friss topikok

Linkblog

Alázat a szakmával szemben tisztelet a kliensek irányába

2009.11.07. 07:37 :: gyurgyusz

Fogyatékkal élő emberekkel foglalkozni hatalmas felelőség. Ez egy rendkivül összetett szakma. Én magamat nem személyi segítőnek tekintem, hanem polihisztornak. Mindenhez értenem kell. Barkácsolás, autószerelés, utazás szervezés, legmagasabb szintű kommunikációs készségel tárgyalni, tolmácsolni, vásárolni, takarítani, ápolni, szelektíven hulladékot gyűjteni, mosni, mosogatni, gyógyszerelni, képviselni, eljárni, értesíteni, hajat vágni, mosdatni, fürdetni, körmöt vágni, borotválni, teríteni, ágyazni, etetni, itatni, öltöztetni, fektetni, ébreszteni, ügyeket intézni és akármilyen hihetetlen ez csak néhány a sok közül. Természetesen Magyarországon ez nincsen megbecsülve és én nem anyagiakra gondolok (egyébként persze ezen a téren is nevetséges a helyzet).

Mindenhez érteni kell és közben meg kell lennie egy-két készségnek, képességnek ami nélkül ezt nem lehet csinálni: empátia, türelem, alázatosság és tisztelet.

Véleményem szerint közönyös, de túl érzékeny ember sem tudja ezt csináli, mivel sajnálni nem szabad (azzal nem megy semmire) a fogyatékkal élő embert ellenben az alapvető tisztelet jár neki és félre értés ne essék nem csak azért mert mozgássérült, hanem mert ember és megpróbál ha segítséggel is élni. A szakma felé pedig szükség van alázatra, mert anélkül nem megy. Én szeretem tisztelem és becsülöm a szakmámat, ha nem így lenne nem bírnám csinálni. Úgy érzem, hogy amennyit tudok annyit adok is, de nagyon sokat kapok vissza (leginkább a kliensektől). A legfontosabb, hogy szeretek itt dolgozni és mivel a példaképem Teréz anya ezért megpróbálok az ő eszmeiségének is megfelelni.

Páncél György

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://personalhelper.blog.hu/api/trackback/id/tr141506368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása