HTML

Páncél György blogja

Páncél György vagyok, 24 éves budapesti lakos. 2008. január 14 és 2010. január 31 között a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában dolgoztam személyi segítőként egyfajta segédápolóként, most a Motiváció Alapítvány támogató szolgálatánál töltöm be korábbi munkakörömet, mellette jelenleg is Sopronba járok levelező tagozaton szociálpedagógia szak IV. évfolyamára illetve Budapesten a Pannon Kincstár Tanoda fogyatékkal élők gondozása elnevezésű képzésére és mindezek mellett készülök a diplomához elengedhetetlen középfokú nyelvvizsgára Angol nyelvből. A jogosítvány megszerzésébe is sokat fektetek már "csak" a forgalmi vizsga van hátra. Próbálom mellőzni a közszereplést igencsak kevés sikerrel. Továbbra is célom egy svédországi élet alapjainak a megteremtése. Küzdök az esélyegyenlőségért és integrációért a magam módján.

Friss topikok

Linkblog

Szakdolgozatom - fogyatékossággal élők sportolási lehetőségei, korlátai -Bevezetés

2010.09.16. 22:59 :: gyurgyusz

Háború nincsen, de közöny az van!

 

Napjainkban Magyarországon nem dúl háború, nincs légvédelmi gyakorlat, nem kell attól rettegni, hogy a játszótéren heverő különböző eszközök valamelyike felrobban, mégis lenne ok a sírásra, mert ugyan nem ténylegesen fizikai értelemben öljük egymást, de a közönyösség, az empátia hiánya és az ismeretlentől való félelem szerintem jobban érzékelhető, mint bármikor. A fogyatékkal élő fiatalokkal, emberekkel szemben pedig ez a tendencia még inkább megfigyelhető. Szakdolgozatomból reményeim szerint a következő oldalak során kiderül majd, hogy a sportolás feltételeinek, lehetőségeinek biztosítása a mozgássérültek esetében összetett, komplex probléma. Kiemelkedő, meghatározó nehézségeket okoznak az infrastrukturális hiányosságok, az akadálymentesítés hiánya, az össztársadalmi értetlenség, fogalomzavar, az integráció és inklúzió hiánya, az egyén rossz szociális helyzete, a kísérők, segítők megbecsülésének hiánya, a média érdektelensége illetve szenzáció hajhászsága, a közösségi tömegközlekedés katasztrofális helyzete, a mozgássérültek önrendelkezési jogának tiszteletben tartásának figyelmen kívül hagyása és azonos félként való kezelésének mellőzése. A paralimpiai mozgalom jelentősége is rendkívül lassan kezd meghatározó szerepet kapni, pedig a példaképek szerepe nagyon fontos és a társadalmi elfogadás mérföldköve, ezen kívül a sport egyik legpozitívabb tulajdonságaként, hozadékaként a sportolót (épet és fogyatékkal élőt egyaránt) a képességei, megnyilvánulásai, gesztusai, tehetsége és küzdőszelleme alapján ítélik meg és nem azt nézik, hogy melyik végtagja hiányzik vagy székhez van-e kötve illetve nem sajnálják, mert dicsőséget szerez magának, családjának és országának - ez minden olimpia egyik legfontosabb eszméje.    

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://personalhelper.blog.hu/api/trackback/id/tr442301884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása