HTML

Páncél György blogja

Páncél György vagyok, 24 éves budapesti lakos. 2008. január 14 és 2010. január 31 között a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában dolgoztam személyi segítőként egyfajta segédápolóként, most a Motiváció Alapítvány támogató szolgálatánál töltöm be korábbi munkakörömet, mellette jelenleg is Sopronba járok levelező tagozaton szociálpedagógia szak IV. évfolyamára illetve Budapesten a Pannon Kincstár Tanoda fogyatékkal élők gondozása elnevezésű képzésére és mindezek mellett készülök a diplomához elengedhetetlen középfokú nyelvvizsgára Angol nyelvből. A jogosítvány megszerzésébe is sokat fektetek már "csak" a forgalmi vizsga van hátra. Próbálom mellőzni a közszereplést igencsak kevés sikerrel. Továbbra is célom egy svédországi élet alapjainak a megteremtése. Küzdök az esélyegyenlőségért és integrációért a magam módján.

Friss topikok

Linkblog

Mozgássérültek vonattal való közlekedésének lehetősége

2009.11.06. 21:44 :: gyurgyusz

Máv honlapján közzétett mozgássérültekre vonatkozó utazási feltételek, forrás lejjebb!

 

"Mozgáskorlátozottak utazása

Mozgáskorlátozott utasok utazási lehetőségei

A fogyatékos emberek hátrányainak enyhítése, esélyegyenlőségük megalapozása, illetve a társadalom szemléletmódjának megváltoztatása érdekében az Országgyűlés a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló, 1998. évi XXVI. Törvényt alkotta, amely 1999. január 1-től lépett hatályba.

 

1. A kerekesszékes mozgáskorlátozottak által igénybe vehető járművek

1.1 Csoportos utazás (legalább 10 fő mozgáskorlátozott) esetén az előre megrendelt, különleges kialakítású, önemelő berendezéssel ellátott, mozgássérültek kocsiját vehetik igénybe, melynek feltételeit a Személyszállítási Üzletszabályzat III. rész M fejezete tartalmazza. Az igények kielégítésére 2 darab önemelővel ellátott vasúti kocsi áll rendelkezésre. Az egyik kocsiba 8 kerekesszékes hely és 40 ülőhely, míg a másikba 12 kerekesszékes hely és 16 ülőhely került beépítésre. Ezekben a kocsikban a kerekesszékes utasok által is használható vécé található. A kocsi kísérője az emelőt kezeli és a csoportot a kiindulási állomástól a célállomásig kíséri.


1.2 Nem csoportos utazás esetén a mozgáskorlátozottak speciálisan kialakított kocsikat külön bejelentés mellett vehetnek igénybe. Ezen kocsik kiszolgálása mobil emelővel történik. Az egyik kocsitípus ajtóinak szélessége meghaladja a 70‑cm-t. A kocsi belsejében egy vagy két részükre kialakított hely található és a vécé kerekesszékesek által is igénybe vehető. A másik típusú kocsinak az előterében utazhatnak (általában mellékvonalakon, rövid távolságra), a vécé nincs átalakítva.


1.3 Az egyéb, fel nem sorolt járművek a mozgáskorlátozottak utazásánál nem vehetők figyelembe, mivel ezek feljáróajtói túl keskenyek (60 cm). Ezeken a járműveken a kerekesszékes utasok ki- és beszállása még emelőberendezéssel ellátott állomásokon sem lehetséges. Ez alól kivételt képeznek azok az esetek, amikor az utas kísérővel utazik és a segítségével ki tud szállni a kerekesszékből, a normál vécét tudja használni, és az emelőt csak az összecsukott kerekesszék ki- és beemeléséhez kéri. Az igény bejelentésénél külön fel kell tüntetni a kísérő meglétét.

 

1.4 Az állomási és vonatkísérő személyzet köteles be- és kiszállásnál valamint az utazás során kiemelt figyelmet fordítani és minden szükséges segítséget megadni a fogyatékkal élő utasoknak az utazás zavartalan lebonyolítása érdekében.
A képjellel megjelölt ülőhelyeket a vasút a mozgáskorlátozottak és kerekesszékük számára tartja fenn.
A vasút a kerekesszéket díjfizetés és elszámolás nélkül szállítja. Az utasnak megfelelő menetjeggyel kell rendelkeznie.
Egyéni utasok utazása esetén a mozgáskorlátozottak speciálisan kialakított kocsikat vehetnek igénybe. Ezen kocsik kiszolgálása mobil emelő-berendezéssel történik. A kocsi belsejében egy vagy két részükre kialakított hely található és a vécé kerekesszékesek által is igénybe vehető.
Csoportos utazás (legalább 10 fő mozgáskorlátozott) esetén az előre megrendelt, különleges kialakítású, önemelő berendezéssel ellátott, mozgássérültek kocsiját vehetik igénybe, a kocsikban a kerekesszékes utasok által is használható vécé található. A kocsi kísérője az emelőt kezeli és a csoportot a kiindulási állomástól a célállomásig kíséri.


Igénybejelentést a szolgáltatásra az alábbi határidőkkel kérjük megtenni:

  • mobil emelő-berendezés esetén a tervezett utazást megelőző munkanap 14 óráig,

  • a menetrendben meghirdetettől eltérő utazási viszonylat esetén a tervezett utazást megelőző 3 munkanappal korábban

  • csoportos utazás esetén a tervezett utazást megelőző 7 munkanappal korábban.


A szolgáltatás megrendelése történhet interneten, írásban és telefonon/faxon.

  • A megrendelés internetes címe: megrendeles@mav-start.hu Erre a címre kérjük elküldeni a letölthető űrlapot.

  • Írásbeli megrendelés címe: MÁV-START Zrt., 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60.

  • Telefonos/faxos megrendelés: 06 (40) 49-49-49

Mozgáskorlátozott emelővel az alábbi állomásaink rendelkeznek:

Balatonszentgyörgy        

Békéscsaba

Budapest Déli pu.

Budapest Keleti pu.

Budapest Nyugati pu.

Cegléd

Debrecen

Dombóvár

Fonyód

Gyékényes

Győr

Hatvan

Kaposvár

Kecskemét

Keszthely

Kelebia

Kiskunfélegyháza

Mátészalka

Miskolc

Nagykanizsa

Nyíregyháza

Pécs

Piliscsaba

Püspökladány

Szeged

Székesfehérvár

Szerencs

Szolnok

Szombathely

Tatabánya

Záhony

Zalaegerszeg

Az önemelővel fel nem szerelt kocsik megrendelése csak a mobil emelővel ellátott állomások egymás közti viszonylatában lehetséges. A mobil emelőberendezés terhelési határa 250 kg.

A speciális kocsi továbbítását a MÁV-START Zrt. csak az üzemi körülményektől függően vállalja el.

A mozgáskorlátozottak által használható vécével ellátott állomásokat a következő táblázat felsorolás tartalmazza.

 

Állomások:

Badacsony, Badacsonytomaj, Balatonalmádi, Balatonboglár, Balatonfenyves, Balatonfüred, Balatonlelle, Balatonszentgyörgy, Békéscsaba, Bp. Nyugati pu., Debrecen Fonyód, Gárdony, Gyula, Hajdúszoboszló, Hegyeshalom, Kaposvár, Keszthely, Komárom, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pápa, Püspökladány, Révfülöp, Sátoraljaújhely, Siófok, Sopron, Székesfehérvár, Szerencs, Szombathely, Tapolca, Tiborszállás, Záhony, Zánka, Köveskál

 

2. A MÁV-START Zrt. díjkedvezményei

Díjkedvezmény igénybevételénél a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. Személyszállítási Üzletszabályzat II. része a mérvadó, mely a díjszabást és a jogszabályokban megállapított utazási kedvezményeket tartalmazza.

A Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által kiállított tagsági igazolvánnyal rendelkező utas és kísérője utazási kedvezményre jogosult. A hasonló feltételekkel rendelkező utas vakvezető kutyáját díjmentesen viheti magával a vonaton.

A hallássérültek - arcképes igazolványuk alapján - utazási kedvezmény igénybevételére jogosultak.

A fogyatékosságban szenvedő szociális otthoni gondozottak, kísérőik és látogatóik utazási kedvezményt vehetnek igénybe az intézmény igazolása alapján.

Hadirokkantak és hadigondozottak igazolványuk alapján díjmentesen utazhatnak.

A kerekesszék szállítását a vasút díjmentesen teljesíti."

 

http://www.mav-start.hu/utazas/mozgaskorlatozottak01.php   +1 igénybejelentő lap kitöltés szükséges

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://personalhelper.blog.hu/api/trackback/id/tr151505755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása