HTML

Páncél György blogja

Páncél György vagyok, 24 éves budapesti lakos. 2008. január 14 és 2010. január 31 között a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában dolgoztam személyi segítőként egyfajta segédápolóként, most a Motiváció Alapítvány támogató szolgálatánál töltöm be korábbi munkakörömet, mellette jelenleg is Sopronba járok levelező tagozaton szociálpedagógia szak IV. évfolyamára illetve Budapesten a Pannon Kincstár Tanoda fogyatékkal élők gondozása elnevezésű képzésére és mindezek mellett készülök a diplomához elengedhetetlen középfokú nyelvvizsgára Angol nyelvből. A jogosítvány megszerzésébe is sokat fektetek már "csak" a forgalmi vizsga van hátra. Próbálom mellőzni a közszereplést igencsak kevés sikerrel. Továbbra is célom egy svédországi élet alapjainak a megteremtése. Küzdök az esélyegyenlőségért és integrációért a magam módján.

Friss topikok

Linkblog

Szakdolgozatom - fogyatékossággal élők sportolási lehetőségei, korlátai - hit szerepe, civil szféra, politikai lobbi, média szerepe

2010.09.16. 23:08 :: gyurgyusz

A hit fontossága, a civil szféra jelentősége, és a politikai lobbi finanszírozásra, támogatásra kifejtett hatásainak meghatározó szerepe

 

A hit szerepe

Az egyén számára nagyon fontos, hogy aktívan, a közösségében teljes értékű emberként alkotó tevékenységet végezve, meghatározott szabályok szerint éljen. A vallási közösségek az általam tapasztaltak szerint egy ilyen funkciót is betölt. Nagyon sokat segítenek, tartalommal látják el a mindennapokat vallási felfogástól, felekezettől függetlenül fontos szerepet töltenek be a mozgássérültek életében. A család után erre a fajta közösségre támaszkodhatnak leginkább, legyen az ügyintézés, kisérés, kisebb segítség, anyagi támogatás vagy kapcsolatok kiaknázása. Emellett az adott hitnek megfelelő szabályok betartására nevelik, alap értékeket szolgáltatnak és valamilyen cél elérésére törekszenek, amelyeknek köszönhetően jobb esetben nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb és a sport tevékenység is jobb, ha adott a lelki egyensúly.  

A civil szféra jelentősége

Az önzetlen, önkéntes segítségnyújtásra nagyon nagy szüksége van többek között a mozgássérült embernek is, hiszen az intézeti feltételek szűkösek, korlátozottak. A szervezet formában igénybe vehető lehetőségek, pedig elég széles skálán mozognak, amelyet az Európai Unió támogatásai kiegészítenek. Pályázatra, közösségi programra, tömegközlekedés ügyintézésére vonatkoztatva, beszerzésre, épület bérlésre a különböző szervezetek nagyobb eséllyel érnek célt. Az alapítványok egy-két ügyet kiemelten tudnak, akarnak, és szeretnének támogatni, ami így egyfajta anyagi forrásként is működhet illetve kapcsolati hálójuk kiterjedt és információik többrétegűk, hasznosíthatóak és kiemelten fontosak lehetnek. A leglényegesebb elemet a végére tartogattam: a társadalom szemlélet változtatását pozitív irányba nagyon gyakran alapvető célként használják és nagy tetteket csak így lehet elérni, véghezvinni.

 

A politikai lobbi finanszírozásra,

támogatásra kifejtett hatásainak meghatározó szerepe

Megkerülhetetlen téma, de ha a nem ajánlott témakörbe tartozna, akkor sem hagynám ki, mert ez kulcskérdés. A pártpolitikai tényezőket viszont mellőzőm, de nem is a korszakok összehasonlítása a célom, hanem felhívni a figyelmet, arra, hogy a költségvetés kialakítása és az azelőtti lobbi tevékenység rendkívül meghatározó. Kiemelten fontos mennyi pénz jut a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, a szakszövetségeknek, a szociális juttatásokra, mekkora támogatás lesz a különböző gyógyászati segédeszközökre. Változtatják-e az igénybe vétel feltétel rendszerét, ezért szükséges, hogy a fogyatékkal élő emberek képviseltessék magukat a parlamentben, az Európai Parlamentben és különböző bizottságokban, mert akkor fel tud szólalni, információt tud szolgáltatni, tiltakozni tud ellene, azaz képviseli az ez irányú érdekeket. Ezen felül meg alkudozik, egyezkedik és lobbizik, ennek nyomán meg talán a következő év nem lesz rosszabb, mint az aktuális.

 

A média szerepe, jelentősége, internetben rejlő lehetőségek: youtube, blog

 

A média szerepe elvileg az lenne, hogy a közvéleményt hitelesen, objektíven tájékoztassa a legfrissebb történésekről, eseményekről. A média szerepe gyakorlatilag pedig, minél egyszerűbben megfogalmazva a történéseket, szubjektíven, akár a valóságtól eltérően bulvár hírként tálalni extrém, bugyuta eseményeket, viselkedési mintákat. Emellett sajnos az összes sajtó orgánum, csatorna valamilyen politikai beállítottság mentén írja vagy közli le, amúgy ugyanazzal a jelentés tartalommal bíró hírt, cikket, történést. A Pekingi paralimpia eseményeit, aki Magyarországon követni szerette volna az a Eurosporton láthatott egy-két eseményt illetve az éjjeli baglyok megnézhették a közszolgálati csatornán egy nappal később az előző nap eseményeiről készült 20 (húsz!) perces összefoglalót, így nem csoda, ha nézettségi rekordokat nem döntött a műsor, és felhívja figyelmet arra a problémára, hogy közvetítések nélkül a parasportok reklám értéke szinte a nullával egyenlő ez pedig a szponzor szerzést is zsákutcába jutatatja.  A későbbiekben egy interjú keretén belül erre a problémára is keresi a választ Szekeres Pál.

Az internet kialakulásával, terjedésével azonban egy új lehetőség adódott. A különböző közösségi portálokra (youtube) fel lehet rakni olyan kép vagy videó anyagot, amellyel esetünkben a parasportokat lehetne népszerűsíteni vagy az egyén által ellátott hír, videó, hang, képanyag tartalommal lehet naplókat, honlapokat szerkeszteni és így nemcsak az ismerkedés lehet könnyebb a fogyatékkal élőknek, hanem a megértés és elfogadtatás is megvalósulhat. A chat kérdése szerintem személyiség függő, tehát van aki tud így kapcsolatot kialakítani és van aki nem. A technika fejlődése ad egy olyan lehetőséget, amellyel a fogyatékkal élőknek szervezet és egyének formájában is élnie kellene, hogy kapcsolati tőkéjüket, anyagi forrásaikat (szponzor), és a parasportok iránti szeretettüket, szeretetet bővítsék, növeljék.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://personalhelper.blog.hu/api/trackback/id/tr342301915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása